Az allgäu-i parasztgazdaság 0-24 órában tiszta napenergiát használ

Az allgäu-i parasztgazdaság 0-24 órában tiszta napenergiát használ

Az SMA Commercial Energy Solutions segítségével a bajorországi Allgäu-ban működő tejgazdaság energiaköltségeket takarít meg, és 0-24 órában tiszta napenergiával működik. Az optimalizált energiafogyasztás további megtakarítási lehetőségeket rejt.

A dél-németországi Allgäu tejgazdasága évente kb. 40000 kWh áramot fogyaszt. A fejőgép és a takarmányozó robot mellett a tehénistállóban és annak környezetében is vannak még további fogyasztók, amelyek áramot igényelnek. Az energiaköltségek megtakarítása és a tiszta napenergia tartós ellátása érdekében a gazdaság üzemeltetője egy SMA Commercial Energy Solution-t választott két Sunny Tripower CORE1 inverterrel és az SMA Storage Business üzleti célú tárolórendszerrel.

A 97 százalékos függetlenség miatt az áramvásárlási költségek csaknem nullára csökkentek

A gazda energiarendszere a 100 kW-os napelemes rendszer mellett – melynek moduljai a tehénistálló tetejére vannak felszerelve – tartalmaz egy 67 kWh-s teljesítményű SMA Storage akkumulátoros tárolót, valamint egy Sunny Tripower Storage 60 akkumulátorinvertert is. Utóbbi gondoskodik róla, hogy a tetőn termelődő napenergia az akkumulátorba táplálódjon, és igény esetén egész nap rendelkezésre álljon. Mindezzel a gazdaság kb. 97 százalékos függetlenségi szintet érhet el. A hálózatról vételezett áram aránya majdnem 0 százalék. A teljes rendszert az SMA szakpartnere, a Vetter telepítette.

Célkitűzések

Kizárólag saját termelésű áram használata, és hosszú távú függetlenség a hálózatüzemeltetőtől.

Megoldás

Egy SMA Commercial Energy Solution a zöld áram termelésére és tárolására, valamint az üzem energiaáramainak optimális vezérlése és felügyelete.

Eredmény

  1. ≥ akár 100 %-os sajátáram-ellátás
  2. További költségmegtakarítások az optimalizált fogyasztási folyamatoknak köszönhetően
  3. Az energiaáramok áttekinthető, egyszerű megjelenítése a Sunny Portal powered by ennexOS-ban vagy az SMA Energy alkalmazásban
SMA Commercial Energy Solution
SMA Sunny Tripower CORE1
SMA Data Manager M
SMA Inverter Manager

Az SMA Data Manager M szintén az SMA Commercial Energy Solution része. Az energiamenedzser felügyeli és elemzi az üzem energiaáramait, és áttekinthető módon megjeleníti azokat a Sunny Portal powered by ennexOS-ban vagy az SMA Energy alkalmazásban, akár táblagépen, akár mobiltelefonon. A tejgazdaság tulajdonosa ezért most már tudja, hogy nemcsak a fejési folyamat energiafogyasztása a legnagyobb, hanem a takarmány keverése és a fejőberendezés tisztítása is sok energiát igényel. Ezt a két, naponta előforduló rutinfolyamatot mostantól reggelenként, ill. délutánonként végzi, amikor a saját napelemes rendszer elegendő zöld áramot termel hozzá. Így elkerülhetők a költséges terhelési csúcsok, és megelőzhető, hogy hálózati áramot kelljen vásárolni.

„Ez a rendszer számomra abszolút megéri. Nemcsak szép időben, hanem kevés napsütéses, felhős napokon is. Erre még maga a telepítőm sem számított. Ha a költsége megtérül, az energia többé egyetlen centembe se fog kerülni.“

Michael Nägele

Gazda és tejtermelő

Éjszaka az áram a tárolóból érkezik

Az éjszakai órákban a kb. 80 fejőstehenes istálló áramigénye alacsony, ezért mindig 100 százalékban fedezhető a napközben tárolt energiából. Nemcsak szép időben, hanem kevés napsütéses, felhős napokon is. „Erre még maga a telepítőm sem számított” – mondja boldogan Nägele tejesgazda.

A napenergia előtt nagy lehetőségek állnak a mezőgazdaságban

Azok az idők, amikor a saját tetőről származó napenergiát kizárólag a villamos hálózatba való betáplálásra használták fel, már rég elmúltak. Az egymáshoz hangolt rendszerek, pl. az SMA Commercial Energy Solution, egyszerű módon lehetővé teszik, hogy a mezőgazdák ne csak termeljenek áramot, hanem optimális módon vezéreljék, tárolják, és így rugalmas módon fel is használják azt. A 100 kW feletti napelemes rendszereknél a saját termelésű áram értékesítése az SMA Data Manager M, ill. az SMA SPOT közvetlen értékesítés segítségével történhet, tovább növelve ezzel a hozamot.

Takarítsa meg energiaköltségeinek akár 80 %-át napenergia használatával!

SMA Commercial Energy Solution

Takarítsa meg energiaköltségeinek akár 80 %-át napenergia használatával!

Ismerje meg most
Szívesen segítséget nyújtunk Önnek energiaprojektjében!

Kapcsolat

Szívesen segítséget nyújtunk Önnek energiaprojektjében!

Kapcsolatfelvétel most