Biztonságos áramellátás minden időben

Szigethálózat a Bordesholm régióban: áramellátás hálózati kimaradás esetén is.

Az SMA Large Scale Energy Solution​ segítségével az észak-németországi Bordesholm közművei egy nagyméretű akkumulátoros tárolórendszerrel szabályozott energiát szolgáltatnak az európai közcélú hálózatra. Mindez igen jövedelmező üzleti modellt jelent.

Így az energiaszolgáltató vállalat egyben lehetővé teszi a régió teljesen biztonságos áramellátását is. A villamos hálózat kiesése esetén ugyanis az SMA rendszertechnika automatikusan szigethálózati üzemre áll át. Ekkor az áramot 100 százalékban megújuló energiából szolgáltatja.

Bordesholm település az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban, Kiel és Neumünster között fekszik. A név jelentése: "a sziget partján". Az SMA Large Scale Energy Solution​ segítségével Bordesholm hű lehet a nevéhez és 15 megawattos tárolójával ténylegesen új partok felé nyithat. A 15 megawattórás kapacitású SMA tárolórendszer biztosítja a primer szabályozott teljesítményt, áramot szolgáltat a közvetlen értékesítéshez, és a hálózat kiesése esetén biztosítja a teljes Bordesholm régió áramellátását.

Jövedelmező üzleti modell: a primer szabályozott teljesítmény

Az Large Scale Energy Solution​ egy testreszabott rendszermegoldás, mely hét Sunny Central Storage akkumulátorinverterből és egy SMA Hybrid Controller XL-ből áll. Feladata, hogy a bordesholmi közművek (VBB) fontos szabályozott energiát biztosíthassanak vele az európai közcélú villamos hálózat számára. Az akkumulátoros tárolórendszer a világ egyik legmodernebb szabályozott energiás erőművének számít.

Ha a hálózatban érzékeny frekvenciaingadozások lépnek fel, az SMA rendszer a másodperc törtrésze alatt képes az akkumulátoros tárolóból energiát biztosítani. Így az energiaszolgáltató stabil, pontosan 50 hertzes frekvenciájú áramot szolgáltathat, azaz lehetővé teszi a primer szabályozott energia piacán való részvételt, ami jövedelmező üzleti lehetőségeket teremt.

A célkitűzések

Primer szabályozott teljesítmény rendelkezésre bocsátása, illetve biztonságos áramellátás minden időben.

A megoldás

Egy SMA Large Scale Energy Solution​ a zöld áram termelésére és tárolására, valamint az üzem energiaáramainak optimális vezérlése és felügyelete villamos hálózatban és szigethálózati üzemben működve egyaránt.

Az eredmény

  1. Hozzájárulás az európai közcélú villamos hálózat stabil hálózati frekvenciájához

  2. Jövedelmező üzleti modell: az elsődleges szabályozott teljesítmény

  3. A szigethálózati üzem és a “black-start” funkció 0-24 órás áramellátást biztosít

  4. Áramellátás 100 százalékban megújuló energiából

Mindig biztonságos ellátás szigethálózati üzemben

Az SMA Large Scale Energy Solution​ azonban ennél jóval többre képes: áramkimaradás esetén a másodperc törtrésze alatt szigethálózatot alkot. Ekkor a csatlakoztatott fogyasztókat 100 százalékban regeneratív energiával látja el megszakítás nélkül, ami napelemes rendszerekből, biomassza-erőművekből, ill. blokkfűtőművekből származik.

Egy kutatási projekt keretében a bordesholmi közművek 2019 végén a kölni műszaki főiskolával együttműködve egy nagy kiterjedésű áramszünetet szimuláltak. Ehhez Bordesholmot a szinkron csatlakozó kapcsolón keresztül egy órára leválasztották az európai közcélú villamos hálózatról. Ami ebben a legjobb: a 8000 bordesholmi lakos mindebből semmit nem vett észre. Minden háztartás, üzem és intézmény áramellátása ugyanis megszakítás nélkül tovább folytatódott. Annyi volt a különbség, hogy az áram nem az európai közcélú villamos hálózatból, hanem a bordesholmi szigethálózatból érkezett. Ez az energia 100 százalékban megújuló energia volt. Az SMA Large Scale Energy Solution​ ugyanis olyan intelligens, hogy néhány másodperc alatt képes európai hálózatminőségű saját szigethálózatot létrehozni. Az áram ekkor a csatlakoztatott regeneratív áramtermelőktől, pl. a napelemes rendszerekből, biomasszás erőművekből és blokkfűtőművekből származik. A KNÖV-NetT üvegszálas hálózat mindehhez stabil, gyors kommunikációt biztosít az egyes áramtermelő rendszerek, a fogyasztók, valamint az akkumulátoros tároló között.

Amint a nyilvános villamos hálózat ismét elérhető, az SMA Large Scale Energy Solution​ a szigethálózatot automatikusan ismét szinkronizálja az európai közcélú villamos hálózathoz, és visszakapcsolódik rá.

SMA Large Scale Energy Solution​

Teljes áramkimaradás elleni védelem minden esetre

És a legjobb: Az SMA akkumulátorinverter az SMA Hybrid Controller segítségével a nyilvános villamos hálózat nem tervezett áramszünete esetén is másodperceken belül automatikusan képes helyreállítani az üzemet a "feketeindítás" funkciónak köszönhetően. Ehhez az akkumulátorból és a regeneratív áramtermelőkből származó energiát használ. Amint a közcélú villamos hálózat ismét elérhető, a közösség az SMA rendszeren keresztül bármikor ismét visszakapcsolódhat a nyilvános hálózatra.

Az SMA Large Scale Energy Solution​ tehát tervezett és nem tervezett áramkimaradás esetén is 0-24 órában biztosítja az áramellátást a bordesholmi közművek számára az egész településen. A bordesholmi szigethálózat jól bizonyítja, hogy teljes régiók is 100 százalékban elláthatók megújuló energiával. Bordesholm tehát immár egyfajta világítótoronyként is működik Németország, Európa és az egész világ számára egyaránt.

Az itteni rendszer mérföldkőnek számít az energetikai átállás terén.

SMA Large Scale Energy Solution​

Tekintse meg most a dokumentációt!

„Az SMA Large Scale Energy Solution​ segítségével bebizonyítottuk, hogy lehetséges közcélú elektromos hálózatot működtetni teljes egészében megújuló energiával, úgy, hogy a frekvencia is végig stabil maradhat. Ezzel megtettük az első lépést a nagyrészt önellátó villamos hálózatok kifejlesztése terén. Nagyobb léptékben szemlélve: a világ egyszer majd talán olyan energiaellátást találhat, ami nem függ a fosszilis és az atomenergiától.“

Frank Günther

Ügyvezető igazgató, Versorgungsbetriebe Bordesholm GmbH

„Az SMA személyében megbízható, tapasztalt német partnert találtunk. Velük együtt sikerült megírnunk egy fejezetet az energetika történetében. Úttörő szerepet játszunk az energetikai átállásban a tisztán megújuló energiaforrásokra."

Dr. Jörg Niedersberg

Felügyelőtanácsi elnök, Versorgungsbetriebe Bordesholm GmbH

Egyeztessen egyéni tanácsadási időpontot most

Kapcsolat

Egyeztessen egyéni tanácsadási időpontot most.

Tanácsadási időpont egyeztetése
Iratkozzon fel a Large Scale hírlevélre!

Hírlevél

Iratkozzon fel a Large Scale hírlevélre!

Feliratkozás a hírlevélre
Itt töltheti le az SMA Large Scale Energy Solution​ brosúrát

Letöltés

Itt töltheti le az SMA Large Scale Energy Solution​ brosúrát.

Brosúra letöltése