Úton a klímabarát borászat felé

Felelősségteljes szőlőtermesztés a kiváló spanyol borokért kis karbonlábnyom mellett

Úton a klímasemleges borászat felé: Felelősségteljes szőlőtermesztés a kiváló spanyol borokért kis karbonlábnyom mellett

Álvaro Gil Vera borász

Az éghajlatbarát bortermelés úttörője Spanyolországban

A fotovoltaikus energia hatékony és fenntartható felhasználása: a Viñas Familia Gil borászati lánc sikeres példája annak, hogy az SMA technológia alkalmazása miként takarít meg energiaköltségeket, erősíti az energetikai önellátást, és kínál hozzáadott értéket a márka számára. Álvaro Gil borász bemutatja, hogyan ötvözi sikeresen családi vállalkozásában a növekedést és a tiszta energiaellátást.

A történet: hagyományos borászat modern PV-technológiával

A Gil család Spanyolország-szerte több mint 2000 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkezik. Ezek közül számos több mint 150 éves, és olyan neves prémium vörösborokat állítanak elő belőlük, mint az El NIDO, a MAS DE CAN BLAU és a CLAR DEL BOSC. A hagyomány és a fejlődés nem zárja ki egymást, ahogy azt Álvaro Gil Vera már előre megjósolta: 2004-ben kezdte el használni a PV-rendszereket. Mára a család tizenegy borászata közül ötben telepítettek ilyen rendszert.

Az emelkedő energiaárak idején ez a befektetés minden korábbinál jobban megtérül: tavaly augusztusban csak a Hijos de Juan Gil borászatban, Murcia régióban 97 tonna CO2-t takarítottak meg.

A célkitűzések

A Viñas Familia Gil spanyol borászati lánc csökkenteni szeretné CO2-kibocsátását.

A megoldás

A bortermelő Spanyolország különböző régióiban található borászatait olyan fotovoltaikus rendszerekkel szereli fel, amelyek saját felhasználásra zöldáramot termelnek. A vállalat egy PV-erőműbe is beruház, amely nagy mennyiségű napenergiát táplál a hálózatba.

Az eredmény

  1. A Viñas Familia Gil jelentősen csökkenti az energiaköltségeit

  2. A megújuló energiák előállítása és felhasználása jelentősen csökkenti a vállalat karbonlábnyomát

  3. A Viñas Familia Gil médiamegjelenései során mindig utal a megújuló energiák iránti elkötelezettségére

A Gil család a saját szőlőültetvényükről származó borral koccint
A Gil család a saját szőlőültetvényükről származó borral koccint

Fenntarthatóság számos szinten

A Viñas Familia Gilnél nemcsak az elektromos áram zöld, hanem a szőlőt is egyre inkább organikusan termesztik: a biotermesztés jelenleg az éves mennyiség több mint 60 százalékát teszi ki, és a következő években várhatóan eléri a 100 százalékot. A vállalat energetikai szempontból is fenntartható: az öt meglévő erőművel és a Murcia régióban található Jumillában nemrégiben üzembe helyezett napelemparkkal, amely várhatóan évente mintegy 1500 MWh energiát termel, a borászati lánc több energiát termel, mint amennyit a tizenegy borászatban felhasznál, a többletáramot pedig a hálózatba táplálja.

A fenntarthatóság iránti elkötelezettség a kommunikáció és a marketing területén is lehetőségeket kínál: a Hijos de Juan Gil borászat a "Spanish Wineries for Emission Reduction" (WfCP+) kategóriában Plus minősítéssel rendelkező mindössze három spanyol borászatból álló kiválasztott csoport tagja. Ezek a bortermelők kötelezettséget vállaltak az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentésére.

Naperőmű Jumillában
Naperőmű Jumillában

"Az első PV-rendszerünket az SMA Solar partnere, a Konery tervezte. Ők ajánlották az SMA-t, mint a piacon elérhető legjobb lehetőséget. Az SMA-ról azt hallottuk, hogy egy jó hírnevű, nemzetközi irányultságú fizetőképes vállalat. Ezért döntöttünk úgy, hogy az SMA-val együtt indulunk el ezen az új úton. A jó eredményeken felbátorodva minden további PV-rendszert SMA rendszerekkel alakítottunk ki. Úgy gondoljuk, hogy ez volt a legjobb döntés, amit hozhattunk."

Álvaro Gil Vera

Álvaro Gil Vera

Az SMA rendszer a Hijos de Juan Gil borászatban

Egy rendszer. Mindent egy kézből.

Az SMA Commercial Energy Solution a Hijos de Juan Gil borászatnál teljes körű ellátást kínál: kiváló minőségű és tökéletesen összehangolt komponensek, valamint kényelmes megoldások a felügyelethez és a vezérléshez. Ez kulcsfontosságú a vállalat számára. A moduláris felépítés kedvezővé tette a kezdeti indulást, a rendszer pedig később bármikor problémamentesen bővíthető.

Klímabarát bortermelés és hálózati függetlenség

2016 júniusában használtak először napenergiát a Hijos de Juan Gil borászatban. A napelemes rendszer hat SMA Sunny Tripower 25000 inverterrel rendelkezik. A bortermelő 18 SMA Sunny Island 8.0 akkumulátoros inverterbe és számos akkumulátorba is beruházott. A csúcsidőszaki szükséglet fedezésére egy generátor áll rendelkezésre vészhelyzetben. Így a borászat önellátó, és a termelés a hálózati kimaradásokkal szemben is védett.

A holisztikus energiarendszernek köszönhetően nemcsak a szőlő érik a nap erejével, hanem a szőlő feldolgozása is napenergiával történik. Ily módon évente mintegy 80 tonna CO2-t lehet megtakarítani, és az éves energiahozam mintegy 95 megawattóra (MWh).

Technológiai helyiség Sunny Island akkumulátoros inverterekkel és akkumulátorokkal
Technológiai helyiség Sunny Island akkumulátoros inverterekkel és akkumulátorokkal

A szőlő betakarításától a napenergia betakarításáig

2022-ben Álvaro Gil Vera és a borászati lánc tovább bővítette a fenntartható bio-szőlőtermelést. A cél az volt, hogy még inkább éghajlatbarát és magas hozamú legyen - annak ellenére, hogy a Hijos de Juan Gil borászat saját termelése már teljesen megújuló és hálózattól független. A bortermelő ezért egy naperőműbe fektetett be Jumillában, ahol összesen kilenc Sunny Tripower CORE2 inverter évente mintegy 1500 MWh-t termel. A Sunny Portal és az EnnexOs portálon keresztül intelligens energiamenedzsment segítségével táplálják be az áramot a közcélú villamoshálózatba. Ez egy további bevételi forrás, amely emellett évente mintegy 550 tonna CO2-t is megtakarít, ami 640 hosszú távú repülőjárat kibocsátásának felel meg.

PV-erőmű Jumillában SMA Sunny Tripower CORE2 inverterrel
PV-erőmű Jumillában SMA Sunny Tripower CORE2 inverterrel

Legyen Ön is részese az energetikai átállásnak. Az SMA támogatásával.

Az SMA több mint 40 éve fejleszt innovatív megoldásokat napelemes és tároló alkalmazásokhoz, intelligens energiamenedzsment rendszerekhez és modern töltési megoldásokhoz a fenntartható energiaellátás érdekében.

A személyre szabott tervezéstől a professzionális telepítésen át az üzembe helyezésig és a rendszer távkarbantartásáig: a megfelelő szolgáltatásoknak köszönhetően minden ügyfél az első naptól kezdve a rendszer teljes élettartama alatt élvezheti a rendszer előnyeit.

Partnereinkkel és ügyfeleinkkel együtt alakítjuk az energetikai átállást.

Legyen Ön is részese az energetikai átállásnak. Az SMA támogatásával.
A témával kapcsolatos bővebb információt az SMA Commercial Energy Solutions című kiadványunkban talál.

Letöltés

A témával kapcsolatos bővebb információt az SMA Commercial Energy Solutions című kiadványunkban talál.

Letöltés most
Keresse meg a megfelelő SMA kereskedelmi partnert most.

Szakipari vállalkozóknak és napelemes rendszerek tervezőinek

Keresse meg a megfelelő SMA kereskedelmi partnert most.

Kereskedelmi partner keresése most